alkohol

dokumenti

droge

kontakt

krivotvorine

zakonski propisi

zaštitita imovine

ALKOHOL

          Nedvojbeno je utvrđeno da potrošnja alkohola pridonosi događanju prometnih nesreća sa kobnim posljedicama a pogotovo kod mlađih osoba, a što je naročito izraženo tijekom vikenda u večernjim satima.

            Namjera nam je skrenuti Vam pozornost na to KAKO alkohol djeluje na Vas i koje posljedice možete očekivati.

             BRZINA I NAČIN ŠIRENJA ALKOHOLA TIJELOM

            Alkohol, vrlo brzo, kroz želudac i crijeva, ulazi u krv i to se događa već 30-60 minuta nakon uzimanja alkoholnog pića.

            Još brže se alkohol pojavljuje u krvi ako:

-         ste žena ili osoba mlađe životne dobi

-         imate neku od želučanih bolesti

-         imate probavne smetnje

-         ste osoba slabije tjelesne kondicije

-         pijete pjenušava vina

-         pijete pića sa većim postotkom alkohola

 Po čitavu se organizmu alkohol širi krvlju. Naročito se zadržava u unutarnjim organima – mozgu, jetri i bubrezima dok ga mišići i masno tkivo manje preuzimaju.

 KOLIKO BRZO SE ALKOHOL PRERAĐUJE I IZLUČUJE

 Samo vrlo malu količinu alkohola, jedva 2 %, organizam izlučuje putem urina, kroz pluća i znojenjem.

 Svu ostalu količinu alkohola, čak 98 % prerađuje jetra a za preradu joj treba mnogo vremena.

 U jednom satu jetra će iz krvi ukloniti alkohol unesen ispijanjem samo jedne čaše piva dok je :

 -         za 2 čaše potrebno 3 sata

-         za 3 čaše potrebno 4 sata

-         za 4 čaše potrebno 6 sati

-         za 5 čaša potrebno 8 sati

  KAKO ALKOHOL DJELUJE NA ČOVJEKA

 Već nakon samo jedne popijene čaše, uneseni alkohol krv će dopremiti u mozak, a lice će pocrveniti.

 Neki put počet ćete se osjećati bolje, laganije ćete se izražavati, bit ćete odvažniji, bezbrižniji i mirniji – ukratko bit ćete veseliji. Ali neki put ista količina alkohola učinit će vas pospanim.

Nakon više čaša, vaše se reakcije usporavaju. Čujete i vidite lošije, ali i dalje zadržavate neprimjerenu sigurnost u sebe. Postajete glasniji i brbljiviji, razdražljiviji i agresivniji. Javlja se nered u glavi, a potom i zamuckivanje. Vrlo teško uspjet ćete gurnuti ključ u bravu.

S još većom dozom gubite osjećaj ravnoteže, kontrolu pokreta i sposobnost prostorne orijentacije, vidite dvostruko. Više uopće ne vladate sobom, teturate, a jezik vam se zapliće. Alkohol izaziva halucinacije, ali može dovesti i do teškog delirija.

 KOLIČINA PIĆA I STUPANJ ALKOHOLIZIRANOSTI

  Alkohol se u alkoholnim pićima nalazi razrijeđen. Najveća je koncentracija alkohola u žestokim pićima dok je najmanja u pivu.

 U boci piva zapremine 0,5 litara nalazi se oko 20 grama alkohola, u 2 dl vina nalazi se također oko 20 grama alkohola dok se u najmanjoj čašici žestokog pića zapremine 0,3 dl nalazi oko 10 grama alkohola.

 Kada osoba u organizam unese 10 grama alkohola, odnosno kad popije 0,3 dl žestokog pića, jedan dl vina ili pola velike boce piva, u krvi će imati:

 - muškarac težine 75 kg         0,2 promila alkohola

- žena težine 60 kg                  0,3 promila alkohola

 Ista količina popijenog alkohola uzrokuje različite razine alkoholiziranosti ovisno o:

 -         vrsti i količini alkoholnog pića, te brzini i načinu pijenja

-         trenutnom raspoloženju (umor, stres, glad, doba dana…)

-         osobi (spol, težina zdravstveno stanje…)

  UTJECAJ ALKOHOLA NA PONAŠANJE U VOŽNJI

 U Hrvatskoj od 20.08.2004. godine dozvoljena količina alkohola u krvi vozača amatera iznosi najviše 0,00 promila. To znači da u jednoj litri krvi ne smije biti više od 0,00 grama alkohola.

 Posvuda u svijetu postoji zabrana vožnje pod utjecajem alkohola. Količina alkohola u krvi pri kojoj je dopušteno upravljati automobilima i motociklima redovno postaje sve manja te u nekim državama uopće ne smijete imati alkohola u krvi.

 Donosimo vam pregled dozvoljenih koncentracija u pojedinim državama:

 0,00 -  Albanija, Bjelorusija, Bugarska, Češka, Estonija, Litva, Mađarska, Rumunjska

 0,20 – Poljska, Švedska

 0,30 – Ukrajina

 0,50 – Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Makedonija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Slovenija, SRJ, Turska

 0,80 – Danska, Irska, Italija, Luksemburg, Njemačka, Španjolska, Švicarska, Engleska

 Alkohol daje lažni osjećaj sigurnosti, odnosno pri vožnji pod utjecajem alkohola vozač precjenjuje svoje, zbog utjecaja alkohola, zapravo smanjene mogućnosti.

 Alkohol produžava vrijeme reagiranja: pri 0,80 promila treba vam oko 0,5 sekundi više vremena za reagiranje – pri 70 km/h to je dodatnih 10 metara prijeđenog puta a nekad vam je za izbjegavanje nesreće potrebno samo 1 metar te istu nećete moći izbjeći.

Pod utjecajem alkohola postaje teže procijeniti udaljenost tj. objekti postaju  udaljeniji nego što zapravo jesu.

 Pripiti i pijani vozači mnogo teže podnose noćna zaslijepljenja svjetlima suprotnih vozila, ali i vozila koja se kreću iza njih.

 Alkohol smanjuje vizualno polje a što znači da vidite kao da ste u tunelu.

 Ne zaboravite slijedeći podatak da na 1000 nesreća u Hrvatskoj u kojima nije bilo alkoholiziranih sudionika, u prosjeku ima 25 mrtvih i 289 teško ozlijeđenih osoba dok u slučaju da je jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola u prosjeku se bilježi 34 mrtve i 414 teško ozlijeđene osobe.

Kako putovati bez alkohola

            Ako se vozite kao suputnik, intervenirajte ako stvari krenu loše jer je uvijek bolje izgubiti pijanog poznanika nego vlastiti život. Ako je vaš vozač usprkos svemu popio u svakom ga slučaju spriječite voziti i ne ustručavajte se u tome da ga rashladite prijekornim riječima te mu stavite do znanja da vas se njegove egzibicije niti malo ne dojimljuju.

             Odredite unaprijed tko će voziti jer vozač ne pije alkoholna pića a dobri dogovori stvaraju dugoročna prijateljstva.

             Ne ustručavajte se zastupati stav KAD PIJEM NE VOZIM jer su crne kronike u tisku svakodnevno pune dokaza za ispravnost tog stava.

             Ne nagovarajte druge vozače na piće jer postoji velik izbor bezalkoholnih pića.

            Ako ste pili dozvolite drugom koji nije pio da vas odveze ili ostanite prespavati ali ne zaboravite da u slučaju da ste više popili alkohola u krvi ćete imati i slijedeće prijepodne.

ALKOHOL I OBITELJ

Da ne trošimo mnogo riječi u pogledu djelovanja alkohola u obitelji na sretnu zajednicu prenijeti ćemo stihove Petre T. koja je u nekoliko riječi opisala ono na što bi mi potrošili dvije stranice teksta:

 Otkad moj tata ne pije

U našem se domu smije.

A problema je bilo

I uvijek će ih biti.

Samo jedno te molim, TATA,

Nemoj više nikada piti

  ZNAČAJKE ALKOHOLIČARA

 Alkoholičari su samoljubive i sebične osobe, često nedorasle, koje misle isključivo na sebe i svoje potrebe.

 Okolina često misli da se radi o dobroćudnim osobama jer se vole prikazivati dvolično, a ne shvaća da se ta osoba po naravi jako promijenila.

Alkoholičari se prikazuju kao nevine žrtve neprijateljskog ogovaranja vlastite obitelji, susjeda i drugih.

 Osjećajna nepostojanost je jedna od najistaknutijih osobina alkoholičara, uz što ide nesigurnost i povodljivost, po čemu ih možemo prepoznati.

 Alkoholičari gube nadzor nad sobom i postaju razdražljivi i naprasiti pa često riječima i tjelesno zlostavljaju članove svoje obitelji i druge osobe u okolini.

Alkoholičari često poriču da piju velike količine alkoholnih pića.

 S vremenom alkoholičari postaju sve pohlepniji i požudniji prema piću jer im organizam traži sve veće i veće količine alkohola koji piju bez mjere.

U rijetkim trenucima kad ne piju alkohol tonu u neraspoloženje i razdražljivost koji su i inače značajke alkoholičara.

 Ne žele razgovarati o alkoholizmu i ne priznaju svoje pogreške. Ne žele prestati piti jer su živjeli na tuđi račun bez odgovornosti.

Alkoholičari su ljubomorni i sve ih smeta.

Najveći je problem poricanje neumjerenosti i alkoholizma, jer oni nikome, pa ni sebi, ne žele priznati da su bolesni i da imaju alkoholne probleme koje ne mogu sami riješiti i za koje im je potrebna stručna i prijateljska pomoć i potpora.

 TVRDNJE TOČNO – NETOČNO

1        JAKOST PIĆA ODREĐUJE POSTOTAK ALKOHOLA U KRVI

NETOČNO – Koncentracija alkohola u krvi ne ovisi samo o jakosti pića nego i o mnogo ostalih čimbenika.

 2  ČAŠA VINA NAKON RUČKA KORISTI ORGANIZMU

 NETOČNO I TOČNO – Ova se tvrdnja ne može sa sigurnošću potvrditi. Još je potrebno mnogo znanstvenih istraživanja u prilog takovom vjerovanju. Neka istraživanja potvrđuju da je tijekom cijeloga života samo  jedna čaša vina nakon obroka neškodljiva za organizam, ali ima i mnogo iznimaka.

 3        MLADEŽ UZROKUJE ISTO TOLIKO PROMETNIH NESREĆA KAO I ODRASLI

 TOČNO I NETOČNO – Iako mladi ljudi ne piju toliko alkoholna pića kao i odrasli, analize prometnih nesreća otkrivaju velike razlike vikendom. Osobe mlađe od 25 godina sudjeluju u prometnim nesrećama zbog alkohola četiri puta više vikendom nego u tjednu. Ova razlika je dva puta manja kod odraslih. Međutim mladež čini gotovo polovicu svih smrtonosnih prometnih nesreća.

4        ALKOHOLIČARI NAJČEŠĆE UZROKUJU PROMETNE NESREĆE

 NETOČNO – U 85 %  smrtnih prometnih nesreća odgovorni su bili umjereni potrošači alkoholnih pića, ali pod utjecajem alkohola u trenutku nesreće. Dovoljno je obiteljsko slavlje, pića s prijateljima ili dobro zaliven obrok.

5        TREBA PRIČEKATI 1 SAT OD POPIJENOG PIĆA DA SAMI VOZITE

 NETOČNO – Jedan sat nakon pijenja postotak alkohola u krvi bit će najveći. Primjerice, ako popijete 4 čaše vina nakon obroka za jedan sat imat ćete 0,80 promila alkohola u krvi, a za 2 do 3 sata bit ćete blizu granice od 0,50 promila. Ujutro nakon večernje opitosti ne smije se sjesti za upravljač jer za izlučivanje alkohola iz organizma treba 20 – 40 sati.

6        VODA UBRZAVA IZLUČIVANJE ALKOHOLA IZ ORGANIZMA

NETOČNO – Razgradnja alkohola u organizmu je složen proces. Ništa ga ne može ubrzati. Posoljena kava, žlica ulja i slično ne pomažu, ne postoji recept koji bi zamijenio vrijeme potrebno za razgradnju a vodu treba piti jer organizam zbog alkohola dehidrira.

7        LIJEČNIK NE BRANI VOŽNJU  TIJEKOM UZIMANJA LIJEKOVA

 OPREZNO – Neki lijekovi uzrokuju smanjenje koncentracije, a udruženi s alkoholom mogu značajno povećati rizike od prometnih nesreća (pospanost, vrtoglavica, nesvjestica, slabije pamćenje, poteškoće s vidom i probavom, priviđenja …)

 8        RIZIK OD NESREĆE MANJI JE NA MANJIM UDALJENOSTIMA

 NETOČNO – Dvije od tri prometne nesreće događaju se na udaljenostima manjim od 15 kilometara od kuće sudionika i na poznatim relacijama. Pažnja je obično manja kad se misli da se poznaju uvjeti i rizici vožnje.

 IZ NARODA

 Kažu da je praotac Noa počeo lozu saditi i od nje vino praviti. Jednog dana dođe u vinograd nečastivi, prikrade se čokotu i reče mu: Draga biljko moja, tebe sam izabrao da mi budeš vjeran drug i pomoćnik. Ja ću tebe lijepo paziti, a ti ćeš meni pomoći da se osvetim čovjeku.

 Uskoro je nečastivi ponovo došao u vinograd. Sa sobom je doveo tri životinje ovcu, lava i svinju. Sve tri je zaklao i njihovom krvlju natopio zemlju oko čokota a iz natopljene zemlje je čokot crpio svoju snagu.

 Došlo je vrijeme berbe. Noa je pio vino u slast, ali se s njime počelo nešto čudno događati. Prva čaša ulila je u njega dobroćudnost i blagost, neku ljubaznost kao u janjeta.

 Druga čaša pretvorila ga je u lava – postao je hrabar junak ali je činio i nasilja.

 Popivši treću čašu unio je u sebe i dio svinjske krvi. Izgubio je u svemu mjeru i sram. Pao je u kaljužu i počeo u njoj zadovoljno groktati, baš kao prava svinja.

 NA KRAJU

 Neka vam je na pameti formula alkoholizma :

 Najprije ČOVJEK UZIMA PIĆE potom PIĆE UZIMA PIĆE i na kraju PIĆE UZIMA ČOVJEKA.

 

  Policijska postaja Križevci, Grdenićeva 3   48260 Križevci    (048 656 839