Socijaldemokratska partija Hrvatske

Gradska organizacija Križevci

Dobro došli na web stranice Gradske organizacije SDP-a Križevci

 Na Konvenciji Gradske organizacije SDP-e Križevci koja je održana 26. listopada 2001. godine u velikoj gradskoj vijećnici u Križevcima, I.Z.Dijankovečkog 12  usvojeno je slijedeće

IZVJEŠĆE O RADU GRADSKE ORGANIZACIJE SDP KRIŽEVCI ZA RAZDOBLJE 1997. – 2001. GODINA

 

Nakon provedenih izbora za lokalnu upravu i samoupravu 1997. godine, održana je redovita Izborna Konvencija, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo gradske organizacije SDP Križevci. Tijekom prvih mjeseci, Gradski odbor SDP je osmislio i definirao program rada gradske organizacije čije osnovne smjernice su bile:

-         okupljanje novih članova i simaptizera, posebno iz prigradskih naselja i sela u sastavu Grada Križevci

-         predstavljanje i propagiranje programske orjentacije stranke kroz organizaciju javnih skupova, tribina, okruglih stolova, pisane i elektronske medije

-         aktivno sudjelovanje u radu Gradskog vijeća Grada Križevci preko novoizabranih vijećnika iz redova SDP-a

-         pružanje pomoći u radu novoosnovanih općinskih organizacija SDP na području bivše općine Križevci

-         zalaganje za gospodarski razvitak i socijalnu sigurnost građana

-         osnivanje interesnih oblika organiziranja, foruma SDP-a

-         organiziranje humanitarnih i karitativnih aktivnosti

-         aktivno sudjelovanje u izbornim aktivnostima

-         suradnja sa ostalim političkim strankama u Gradu

Da bi se takav program mogao provesti, članovi Gradskog odbora dobili su zaduženja po područjima djelovanja. Takav način organiziranja rada stranke, neiskustvo u stranačkom djelovanju večeg dijela članova Gradskog odbora, a i okolnosti u kojima su se aktivnosti provodile, rezultirao je time da se po nekim područjima radilo više, po nekima manje, a po nekim područjima se gotovo uopće nije radilo. Uprkos tome Gradski odbor je kontinuirano provodio cijeli niz aktivnosti i ostvario vrlo dobre rezultate, te na taj način doprinio da je SDP u periodu 1997- do 2000. godine, postao vodeća opozicijska stranka, što se pokazalo i na parlamentarnim izborima 3. siječnja ove godine. Od raspuštanja Gradskog vijeća 1.12.2000. godine i prijevremenih izbora za predstavničko tijelo lokalne samouprave, zajedno sa koalicijskim partnerom, Hrvatskom seljačkom strankom, SDP obnaša vlast u Gradu Križevcima.

ČLANSTVO

 

Na Izbornoj Konvenciji 1997. godine, Gradska organizacija SDP je brojila 40 članova i trdesetak simpatizera koji su bili voljni pomoći u pojedinim aktivnostima stranke, ali nisu bili spremni na učlanjenje. Za učlanjenje nekoga u stranku, bilo je potrebno uložiti dosta truda, puno razgovora i razgovaranja, da ne kažemo nagovaranja. Danas je situacija potpuno drugačija. Naime, stranka danas broji 283 člana, organiziranih u 22 mjesna ogranka i 3 mjesne organizacije. Novopridošli članovi su večinom mlađi od 30 godina.

Prostorije SDP-a na Trgu Antuna Nemčića otvorene su za članove četvrtkom od 19 do 21 sat, a po potrebi i duže. To vrijeme nazivamo “druženje” i u tom vremenu svaki član stranke može doći, dobiti ili dati neku informaciju, predložiti pokretanje inicijative, platiti članarinu ili se jednostavno družiti bez ikakvih obaveza. Gotovo svaki četvrtak u prostorije stranke navrati 10 do 20 članova što omogučuje da se međusobno bolje upoznamo i bolje surađujemo.

Tijekom ovog izvještanog razdoblja, bila su tri isčlanjenja iz stranke i jedno isključenje zbog grubog kršenja Statuta i prekoračenja ovlasti zbog kojih je organizacija pretrpjela šrtetu.

 

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a

 

Na lokalnim izborima 1997. godine, SDP je osvojio 5 mandata u Gradskom vijeću Grada Križevci, od toga 4 mandata sa stranačke liste, a jedan mandat u izbornoj jedinici Donji grad. Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, konstituiran je i Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću. Poslijeizbornim dogovorom sa pobjedničkom strankom, u Poglavarstvo Grada Križevci je ušao i jedan član iz redova SDP-a.

O svim materijalima za Gradsko vijeće, Klub vijećnika je raspravljao zajedno sa Gradskim odborom, osim u dva slučaja kada su materijali bili kasno dostavljeni, pa nije bilo vremena za sazivanje članova odbora. Vjećnici SDP-a su u proteklom razdoblju aktivno sudjelovali u radu Gradskog vijeća i tom prilikom podnijeli znatan broj argumentiranih prijedloga i amandmana, poglavito na prijedloge programa izgradnje stambeno-komunalne infrastrukture, razvoja gospodarstva i gradskog proračuna. Obzirom da je HDZ na spomenutim “lokalnim” izborima osvojio apsolutnu većinu od 14 vijećnika u Gradskom vijeću, neznatan dio tih prijedloga i amandmana je usvojen.

Zbog neargumentiranog odbijanja prijedloga SDP-ovih viječnika od strane gradskog Poglavarstva i preglasavanja na sjednicama Gradskog vijeća od strane tadašnje HDZ-ove apsolutne večine, Gradski odbor je donio Odluku o povlačenju člana SDP-a iz gradskog Poglavarstva, što je i učinjeno. U isto vrijeme iz Poglavarstva su izašli i članovi HSS-a, tako da je od tada, pa do raspuštanja Gradskog vijeća, gradsko Poglavarstvo bilo kompletno HDZ-ovo.

Zbog konstantnog zaduživanja grada i gradskog proračuna, a bez kvalitetnih pomaka i rezultata tih ulaganja, u dogovoru sa viječnicima HSS-a, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 6.studenog 2000. godine, zatražili smo izglasavanje povjerenja Poglavarstvu. Tom zahtjevu su se priklonila i vijećnik LS-a i dva nezadovoljna viječnika HDZ-a, što je neugodno iznenadilo viječnika HDZ-ove večine, te su prekinuli sjednicu. Nakon što se nije uspio postići dogovor oko nastavka sjednice svi vijećnici tadašnje opozicije, zajedno sa dva vijećnika HDZ-a napustili su vijećnicu i kod javnog bilježnika ovjerili svoje ostavke na mjesta vijećnika u gradskom vijeću, čime su stvorene pretpostavke za raspuštanje Gradskog Vijeća i imenovanje Povjerenika vlade Republike Hrvatske.

18. veljače 2001. godine provedeni su prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Grada Križevaca, na kojim su HSS i SDP dobili večinu viječničkih mandata i formirali koalicijsku vlast. Od prijašnjeg HDZ-ovog Poglavarstva, naslijeđena su dugovanja Grada prema dobavljačima u iznosu oko 12 miliuna kuna, obveze prema bankama na ime kredita u iznosu oko 4,5 miliuna kuna godišnje, punjenje proračuna i naplata obaveza prema gradskom proračunu ispod svih razina, nedovršene investicije bez planiranih, a kamoli osiguranih sredstava za njihovo dovršenje, izvedene radove na cestama bez ugovora i narudžbe, bez planiranih pozicija u programima i gradskom proračunu. Izrađen je i donešen proračun za 2001. godinu, koji nije donesen u zakonskom roku zbog raspuštanja gradskog vijeća. U pripremi tog dokumenta, izrađen je program stambeno komunalnih djelatnosti gdje je uvršteno plaćanje dijela naslijeđenog duga, program poticanja gospodarstva, gdje je planirano osnivanje centra za poduzetništvo, uređenja poduzetničke zone, osnivanje poduzetničkog inkubatora, kreditiranje obrtnika i poduzetnika i ostale aktivnosti na oživljavanju gospodarstva, te ostali programi koji se donose u pripremi proračuna. Pripremljeni su i neki projekti za koje su zatražena sredstva od nadležnih ministarstava i na večinu njih je pozitivno odgovoreno. Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, formiran je Klub vijećnika SDP-a u Gradskom Vijeću, koji je dao svoj puni doprinos u donošenju opisanih dokumenata.

Po donošenju Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zbog promijenjenog sistema izbora i drugih promjena koje su se odnosile na rad lokalne smouprave, bez obzira što smo izbore proveli u veljači, novi izbori za gradsko vijeće održani su 20. svibnja 2001. godine. Na ovim izborima, SDP je polučio lošiji rezultat nego na prijevremenim izborima, međutim, zajedno sa koalicijskim partnerom, HSS-om, ponovo je formirano gradsko Poglavarstvo i vlast u Gradu Križevcima. Od sedam članova Poglavarstva, 3 su člana iz SDP-a, a 4 člana iz HSS-a, HSS je predložio gradonačelnika i jednog zamjenika gradonačelnika, a SDP je predložio predsjednika Gradskog vijeća i drugog zamjenika gradnačelnika. Članovi Gradskog Poglavarstva i Gradskog vijeća sui inicirali  osnivanje Križevačkog poduzetničkog centra, izradu programa uređenja poduzetničke zone u ulici Nikole Tesle, u pripremi je izrada programa osnivanja poduzetničkog inkubatora. Aktivno su sudjelovali u izradi prijedloga Odluke o graskim porezima, kao i u prijedlogu odluka o priključcima na komunalne sustave. O svim tim prijedlozima, raspravljao je klub viječnika zajedno sa Gradskim odborom SDP-a.

 

AKTIVNOSTI I AKCIJE

 

Tijekom ovog izvještajnog razdoblja, Gradski odbor se nakon svake svoje sjednice oglasio priopćenjem sa zaključcima na Radio Križevcima, a članovi odbora su sudjelovali u nekoliko radio emisija vezano uz teme funkcioniranja lokalne uprave i samouprave, razvoja gospodarstva, razvoja komunalne infrastrukture, funkcioniranja zdravstvene zaštite i slično.

Organizirano je nekoliko tribina, neke u predizbornim kampanjama, a neke izvan njih, na kojima su gosti bili dr. Zdravko Tomac, Davorko Vidović, Dragica Zgrebec, Željka Antunović, Ratko Maričić, Milanka Opačić, Gordana Sobol, Stjepan Henezi i Ivo Fabijanić. U suradnji sa općinskom organizacijom SDP-a Kalnik, svake godine se obilježavao 1. svibnja-praznik rada druženjem i raznim aktivnostima na Kalniku, prigodom čega je podijeljena određena količina reklamnog materijala sa oznakama SDP-a-letaka, penkala, upaljača, majica i papirnatih kapa. Organiziran je izlet za članove udruge umirovljenika i njihovog pjevačkog zbora.

Forum mladih SDP Križevci je, u suradnji sa Gradskim odborom SDP-a, organizirao tribinu sa temom “Nezaposlenost i mladi” na kojoj je govorila Milanka Opačić.

U lipnju 2000. godine organiziran je okrugli stol sa temom “Strategija razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva” sa posebnim osvrtom na zakonsku regulativu, poticajne mjere, kreditiranje programa, mogućnosti povezivanja sa stranim investitorima i partnerima i zapošljavanje. Okruglom stolu je nazočilo tridesetak križevačkih poduzetnika i obrtnika.

Ostvarena je suradnja sa dopisnikom Večernjeg lista u kojem je objavljeno nekoliko članaka o aktivnostima ili stavovima naše gradske organizacije. Međutim, nije ostvareno kontinuirano izvještavanje o našim aktivnostima u stranačkom glasilu SDP-infu.

 

INTERESNI OBLICI ORGANIZIRANJA

 

Forum žena SDP-a Križevci je osnovan 1997. godine, prije Izborne Konvencije gradske organizacije i u ovom je izvještajnom razdoblju organizirao više vrlo uspjelih humanitarnih akcija, o čemu će biti više riječi u posebnom izvješću Foruma žena.

Početkom 1999. godine osnovan je Forum mladih SDP Križevci u koji su bili uključeni večinom učenici križevačke gimnazije, nekoliko studenata i nekoliko zaposlenih i nezaposlenih mladih ljudi. Forum mladih je tjekom ovog izvještanog razdoblja, također organizirao i proveo niz akcija i aktivnosti o kojima će biti više riječi u izvješću Foruma mladih.

Isto tako je početkom 1999. godine osnovan Forum seniora SDP-a, čiji članovi su se u skladu sa svojim mogućnostima uključivali u aktivnosti gradske organizacije.

 

SURADNJA SA OSTALIM POLITIČKIM STRANKAMA

 

 Tijekom izvještajnog razdoblja, ostvarena je vrlo dobra suradnja sa gradskom organizacijom HSS-a vezano za rad Klubova vijećnika i problematike o kojoj se raspravljalo i odlučivalo na sjednicama Gradskog vijeća, a nakon lokalnih izbora, obzirom da zajednički participiramo u vlasti, suradnja je proširena na sva bitna pitanja života i razvoja Grada.

U pripremi parlamentarnih i predsjedničkih izbora,  tijekom predizborne kampanje i samih izbora, ostvarena je vrlo dobra suradnja sa koalicijskim  partnerom – gradskim ogrankom HSLS-a.

Gradska organizacija HNS-a je osnovana nakon predsjedničkih izbora 2000. godine i sa njom je ostvarena korektna suradnja tijekom prijevremenih i redovnih lokalnih izbora, kao i sa njihovim viječnikom u Gradskom Vijeću.

 

IZBORI

 

Članovi stranke su aktivno sudjelovali u predizbornim kapanjama na parlamentarnim izborima održanim 3. siječnja 2000. godine, predsjedničkim izborima koji su održani u dva kruga tijekom siječnja i veljače 2000. godine, kao i na prijevremenim lokalnim izborima 18. veljače 2001. godine i redovnim lokalnim izborima održanim 20. svibnja 2001. godine.

U kampanjama i u samim izborima, angažirano je svaki puta oko 150 aktivista, što članova stranke, što simpatizera. Stranka je imala promatrače na svim biračkim mjestima i u svim izbornim povjerenstvima.

U predizbornoj kampanji na parlamentarnim izborima, SDP je sudjelovao zajedno sa HSLS-om. Suradnja sa Gradskim ogrankom HSLS-a je u datim okolnostima bila zadovoljavajuća, obzirom da se ogranak konsolidirao i zapravo započeo sa radom tek 26.11.1999. godine, kada je kampanja već praktično započela. Nosioc svih predizbornih aktivnosti u kampanji za parlamentarne izbore na području Križevaca je bio Gradski odbor SDP Križevci uz pomoć Foruma žena i Foruma mladih.

No, zato je nosioc gotovo svih aktivnosti u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore bio Gradski ogranak HSLS-a, pri čemu su im članovi SDP-a dali svesrdu pomoć i podršku.

Za prijevremene lokalne izbore, ponovno je angažiran veliki broj članova i simpatizera stranke, pokriveni su svi birački odbori sa promatračima i provedena je vrlo dinamična kampanja, temeljena na promidžbenom materijalu, radio emisijama, kao i sa nekoliko tribina, koje nisu bile naročito posječene. Rezultatima prijevremenih izbora smo bili prilično zadovoljni, jer je SDP, u mješovitom izbornom sustavu ,osvojio 28,50% glasova, odnosno 6 viječničkih mandata sa kandidacijske stranačke liste, a pojedinačni kandidati SDP-a su pobijedili u tri izborne jedinice, tako de je SDP participirao u Gradskom Vijeću sa 9 vijećnika.

Na  redovnim lokalnim izborima održanim 20. svibnja ove godine, provedena je kampanja koja se bazirala na promidžbenom materijalu i radio emisijama, ali ovaj puta bez tribina, odnosno samo sa jednom centralnom tribinom. Rezultat SDP-a na ovim izborima je bio lošiji nego na prijevremenim izborima. Obzirom da je po novom izbornom zakonu proporcionalan sistem izbora, sa osvojenih 24,30% glasova, SDP je osvojio 5 od 19 viječničkih mjesta, koliko sada broji Gradsko Vijeće Grada Križevaca. Taj rezultat je znatno bolji od rezultata ostvarenog na lokalnim izborima 1997. godine, ali ipak nešto lošiji od rezultata ostvarenog na prijevremenim izborima u veljači ove godine.

U traženju uzroka ovakvim rezultatima, može se konstatirati slijedeće:

-         zakonski je promijenjen sistem izbora – nije, kao do sada mješoviti sistem (stranačke liste + pojedinačni kandidati po izbornim jedinicama), nego je uveden čisti proporcionalan sustav (samo stranačke liste), gdje se praktično gubi indentitet i popularnost pojedinca-kandidata, nego na prvo mjesto stavlja popularnost stranke

-         neprepoznatljiv imiđ stranke na državnom nivou (kada je nešto dobro zasluge se pripisuju koaliciji a kada se donesu “nepopularne mjere” kriv je SDP)

-         nakon prijevremenih lokalnih izbora, u uvjetima stranke na vlasti, nedovoljno je u javnosti, odnosno kod birača, prezentirana provedba predizbornog programa SDP-a

-         prekasno donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i izbornog zakona, pri čemu su tumačenja tih zakona bila oprečna i različita, što je predstavljalo određena ograničenja pri sastavljanju lista kandidata i samog pristupa u kampanji

-         premalen ili nikakav angažman čelnih ljudi iz središnjice stranke u odnosu na čelne ljude nekih drugih stranaka koji su svojim pojavljivanjem na predizbornim skupovima pripomogli podizanju popularnosti među biračima u Križevcima

-         nedostatak financijskih sredstava

-         premalen broj ljudi se u predizbornoj kampanji angažirao oko obrade terena, tako da se sve svelo na nekolicinu ljudi koji su odradili cjelokupan posao fizički i financijski, pa je cjelokupni teren bilo nemoguće obići i odraditi.

-         premalen broj izašlih birača u gradskim izbornim jedinicama gdje SDP redovito dobiva veliki broj glasova, što je rezultat nezadovoljstva birača (simpatizera) sporim promjenama, koje su uslijedile nakon parlamentarnih izbora a i onih koje nisu uslijedile, a bile su očekivane. Tako da se može reći da ovo nisu bili lokalni izbori u punom smislu riječi nego se gledalo što je učinjeno na državnom nivou poslije preuzimanja vlasti

Sveukupno gledajući na nivou države, SDP je u Križevcima ostvario prilično dobar rezultat, jer od 122 grada u kojima je SDP izašao na izbore bilo samostalno bilo u koaliciji, SDP grada Križevci je na 25 mjestu po uspješnosti odnosno postotku osvojenih glasova.

 

ORGANIZACIJA

 

Nakon 8.Konvencije SDP koja je održana u prosincu 2000. godine i na kojoj je donešem novi Statut SDP-a, pristupili smo osnivanju mjesnih ogranaka i mjesnih organizacija na području Grada Križevaca. Tako smo tijekom 2001. godine osnovali 22 mjesna ogranka i 3 mjesne organizacije na području Grada Križevaca. Stranački rad još nije u dovoljnoj mjeri saživio u svim ograncima, ali su se članovi u ograncima aktivno uključili u predizborne aktivnosti. U narednom razdoblju, potrebno je intenziviratri rad mjesnih ogranaka i mjesnih organizacija, kako bi se spremno uključile u izbore i rad mjesne samouprave.

 

ZAKLJUČAK

 

U proteklom izvještajnom razdoblju je znatno povečan broj članova, osnovani su interesni oblici organiziranja, kao i mjesni ogranci i organizacije, a stranka je ostvarila, u odnosu na razdoblje do 1997. godinu, spletom subjektivnih i objektivnih okolnosti, značajne pomake u svom radu, što je evidentno i iz izbornih rezultata koji su postignuti. Generalno, možemo biti zadovoljni proteklim razdobljem, što ne znači da nisu mogli biti ostvareni i bolji rezultati.

Obzirom da je u proteklom razdoblju SDP, od opozicijske stranke, postala stranka koja značajno participira u vlasti, potrebno je i sve aktivnosti intenzivirati i usmjeriti u tom smislu. Rad stranke se ne smije svesti na nekolicinu članova, več se u taj rad mora uključiti što više i članova i simpatizera, po mogučnosti, stručnjaka za pojedina područja, koji mogu dati značajniji doprinos u kvaliteti rada stranke. O tome više ne ovisi samo sudbina stranke, nego i svih žitelja Grada Križevaca.     

Predsjednik GO SDP Križevci:

Davor Konfic v.r.

 

Gradska organizacija SDP-a Križevci, Nemčićev trg 7, ( 048 711 694, fax 711 692

Zadnja izmjena: 27.10.2001.

Copyright© 2000.-2001.   M I V A

This page was last updated 27.10.2001.

MAIL ZA KRIŽEVAČKU PODRUŽNICU HNS-a